Laman Utama

Rabu, 5 Mei 2010

MODUL RINGKAS EXPLORACE

sebenarnya ummi saja2 tulis kat facebook : promote modul explorace... x sangka plak ramai yg berminat... tp maaf lah lambat dan maybe ringkas ah.. sebab hardisk (bapok pendrive) ummi rosak.. hilang semua files. inna lillahi wa inna ilaihi rajiun,...

APA ITU EXPLORACE?

- aktiviti di mana para peserta perlu berlari2 dan melakukan aktiviti di setiap checkpoint (CP).
- ala2 explorace tv3 dulu/ amazing race dll.
- ada beberapa checkpoint (CP) dan ada tugasan yg perlu diselesaikan.
- ada fasi/ AJK jaga di setiap CP @ kalu x cukup AJK, bleh gak buat 'sistem 1 centre".. hok ni terang kemudian. ok?

- di setiap CP, ada 1 tugasan yg berat.. ada 1 lagi saje2 tugasan mengarut / loyar buruk untuk melambat2kan peserta.


TUJUAN/ OBJEKTIF :

- bina kerjasama dan semangat berpasukan
- bina kesabaran dan kekuatan
- usaha untuk melakukan APA jua task/ tugasan.
- nothing is impossible
- impossible is nothing (?) hahhaahha
- kreatif
- inovatif

PENDEKATAN :

- sbagai penyelaras, ummi belajar dr pengalaman dan Tok Guru ummi (Cikgu Alwe SMK Teja Putra), pelbagaikan aktiviti di setiap CP.
- maknanya pelbagai aktiviti yg dpt mencabar peserta dr semua segi - fizikal, emosi, rohani, sosial dll.

1. AKTIVITI FIZIKAL

2. KREATIVITI

3. TEKA MINDA / UJI IQ

4. MAKAN/ MINUM

5. AIR / BASAH PUNYER AKTIVITI

6. RECYCLE / KITAR SEMULA

7. BAKAT TERPENDAM/ UJI BAKAT

8. BAKTI SOSIAL

9. FLORA DAN FAUNA

10. KEROHANIAN


PERKARA/ PERALATAN YG DIPERLUKAN?

1. KERTAS KERJA - kalu melibatkan buget yg besar. x yah pun x pe... ummi dah terbiasa wak program yg x perlu pakai budet.. (sebab ummi pernah berhadapan dengan sesetengah pihak yg memandang enteng program untuk pelajar2 ni... cobaaannnnn)...

2. Fasi untuk jaga CP - tengok bilangan CP

3. Taklimat untuk fasi.

4. Bahan mentah - berdasarkan aktiviti kita.

5. Bahan lain:

contoh :
- hellar (betul ke ejaannya)
- kertas a4
- ketas mahjung
- marker pen
- gam
- gunting
- baldi

kalu nak jimat lagi buget (hahhahahahha) suruh je peserta bawak sendiri. kedekutnya cikgu.... dok ahhhhh... nak train awak bekerjasama dlm kumpulan ah.

6. Air minuman

- x kira lah.. air mineral ke, air yg bancuh sendiri! lagi jimat. hahahahaha

7. hadiah.

8. borang penyertaan
- contoh : 4 org setiap team.
- sama jantina ah. (agenda dakwah jugok ni)...

9. promosi / iklan.
- ni penting utnuk tarik peserta dan makluman secara bukan lisan kepada cikgu2 lain : "ada jugok program kaunseling..."

10. First aid kid

11. kalu melibatkan luar sekolah... kena a contact RELA/ polis/ dll

12. camera untuk take foto! dan cameraman also!

13. adakan post mortem selepas selesai dgn fasi.

14. Borang tandatangan Fasi kepada semua peserta
- selepas selesai melakukan tugasan kat CP, dapatkan sign fasi, baru leh bergerak ke CP lain.

15. sebelum mula - adakan taklimat dulu.

16. lupa pulak. sediakan kertas arahan tugasan di Cp dan kertas arahan pergerakan ke CP baru.

CONTOH :

CP 1/ STARTING -
sembunyikan botol air dalam pasir (kalu buat kat pantai)...

CP 2
cantum puzzle (lukis sendiri/ gunting gambar2 menarik)
tukar tali kasut dgn ahli kumpulan

CP 3
bina istana pasir

CP 4
makan bawang putih

CP 5

isi air dlm botol air
- kalu wak kat tepi pantai / sungai, memang best hok ni.. basah kuyup budok2. tapi kat sekolah pun ok.

CP 6
mekapkan seorang peserta guna bhn2 mengarut- cth : kunyit/ arang/ tepung beras dll
dukung peserta tu ibarat pengantin.

CP 7
nyanyi lagu nasyid
merangkak ke CP terakhir

CP 8- penamat

nanti ah sambung semula . nak gi kerja. bye!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan